Сега имаме три цели - Еврозона, Шенген и ОИСР. Това

...
Сега имаме три цели - Еврозона, Шенген и ОИСР. Това
Коментари Харесай

Васил Велев посочи трите цели на държавата

Сега имаме три цели - Еврозона, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това заяви председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Bulgaria ON AIR. Но ще покрие ли страната ни изискванията за влизането в Еврозоната от 2025 година?

" Шанс има, само че би трябвало съществено изпитание. Времето, в което би трябвало да се направи това изпитание, завършва. Освен, че не отговаряме на напъните за инфлация, към този миг не отговаряме и на условията за бюджетен недостиг ", разяснява той.
-->
Като вярна дефинира Велев сметката на служебното финансово ведомство за 6,4% недостиг, в случай че не се понижат разноските и изясни, че тя е направена при оптимистична макроикономическа прогноза за растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,8%.

" Два основни параметъра, чиито по-голям растеж води до по-голям общ брой на разноски в бюджета - те са по-скоро надценени, в сравнение с действително оценени. Дори при тези напрегнати доходи, ще имаме дефицит. Ние не просто би трябвало да спрем, само че и да се върнем обратно. Настроенията са, в най-хубавия случай, да забавим ход ", изясни той.

По-думите му идеалният недостиг е 0%, когато стопанската система пораства, само че до него няма по какъв начин да стигнем скоро. 

" Проблемът е, че ние скоро няма да стигнем и 3%, в случай че не предприемем съществени ограничения. Дефицитът би бил в идващите 5 години над 3%, в случай че нищо не се направи. За първата политическа мощ са дали своят вот 10%. За втората 10,4%. Ако някой си мисли, че с 10% може да ръководи против другите 90, които явно не го харесват, бърка. За да излезе сметката с 3% недостиг - трябва да има широка парламентарна основа, обединена около водещите национални цели. Сега имаме три цели - Еврозона, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Трябва ни държавно управление, което да предприеме нужните дейности, с цел да реализираме тези цели в идващите две-три години ", добави Велев.

Той посочи препоръчаните от АИКБ 10 ограничения, които да могат да доведат недостига до 2,75%.

" Първата от тях е да не се усилват заплатите на националните избраници. Освен това да се усилят заплатите до размера на инфлацията, пенсиите да се усилят, само че от 1 октомври, учителските заплати също. Да се диференцират енергийните помощи за битовите консуматори ", напомни председателят на АИКБ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР